Kvinnehelse

kvinnehelse_kromihelseGravide, nybakte mammaer, inkontinens problematikk og bekkenproblemer er områder innenfor kvinnehelse som jeg jobber med. Jeg jobber individuelt med pasienter og har gruppetrening for nybakte mødre. Jeg skal starte gruppetrening for gravide og kvinner med inkontinensproblematikk. På klinikken jobber jeg i team, med manuellterapeuter, rundt de vanskelige bekkenløsningsproblemene.

BARSEL

Nå er ventetiden over og du sitter med en liten baby på fanget som er ditt, som du har født! Noen føler seg maktesløs, andre har masse energi mens andre er i en slags «ut av deg selv»- opplevelse. Uansett om det er første, andre eller tredje barnet, så blir livet snudd på hodet. Kroppen har vært igjennom en stor påkjenning, både i svangerskapet og under fødselen. Noen har vært plaget under svangerskapet andre har ikke kjent så mye. Uansett begynner kroppen å omstille seg etter fødselen. Det er mye som skjer de første 6 ukene etter en fødsel:
•    Livmoren trekker seg sammen ca 6 uker.
•    Blødninger 2-6 uker.
•    Cardiovaskulært, ca 2 uker til normalt blodvolum i kroppen.
•    Hormoner ca 3-6 mnd.
Det er viktig at du henter deg inn etter fødselen. Hvile er derfor et sentralt ord i barseltiden. Det er kortere liggetid på sykehuset og det kan derfor bli slik at du glemmer å hvile når du kommer hjem, «må bare sette på en vask» eller «skal bare rydde, jeg vil ha det pent når vi får besøk». Bruk tiden med babyen din, bli kjent med det lille nurket, kom på plass hjemme og husk å hvile innimellom.
En del som kommer hit til oss kan ha smerte og skader etter fødsel. Det kan være
•    Halebensmerter
•    Skader i bekkenbunn etter fødsel
•    Bekkensmerter (symfyse og eller bakre bekkenledd)
Andre kommer for å få en sjekk:
•    Spørsmål og tips til trening
•    Sjekk av bekkenbunnsmuskulaturen
•    Disastase rectus abdominis
•    Spørmål ang. keisersnitt og trening.
•    Ergonomi og holdning
TIPS:
Vær obs i forhold til daglige belastninger, lytt til kroppens signaler (smerte, verk og tretthet). Husk å ta hvilepauser og legg deg ned innimellom. Når babyen sover, kan du legge deg ned å hvile/sove.

TRENING ETTER FØDSEL

Når kan jeg starter med trening?
Det er det mange som spør meg på klinikken. En del er ivrig etter å komme i gang, mens andre har nok med de daglige rutinene og å hvile. Hvordan du føler deg, er det viktigste i de første 6 ukene etter fødsel. Det anbefales at treningen er tilpasset de første 6 ukene. Etter 9 mnd graviditet og en slitsom fødsel, starter du som om det er første gangen du begynner med trening. Det holder med rolig og lette øvelser, gå turer, som gradvis blir lengre og å begynne med aktivering av bekkenbunnsmuskulaturen. Vent med svømming til ca. 6 uker etter, på grunn av infeksjonsfare. Fødte du med keisersnitt anbefales det å vente i 12 uker før du trener målrettet magetrening. Men før det kan du ligge på ryggen og trene bekkenbunn og aktivere magemusklene ved å stemple korsryggen i gulvet.
Selv om det føles veldig tungt å komme i gang med trening og hverdagen er hektisk, er det nå du virkelig trenger trening. Treningen vil gi deg bedre overskudd, bli kjent med kroppen din på nytt og kjenne at den fortsatt fungerer.
Derfor har vi tilbud til deg som vil komme i form igjen med andre som er i samme situasjon. Vi har kurs med MAMMAtrening .

MAMMATRENING

Svangerskap og fødsel er hardt arbeid og kan være en stor belastning på kroppen. Nå er det en ny fase, ny rolle og nye belastninger – stor økning i antall løft, bøyninger og bæringer. Det krever STYRKE!
Vårt mål og ønske er å hjelpe kvinner til bedre helse og komme i form etter fødsel. Vi mener at det vil gjøre godt for deg og barnet ditt. Treningen foregår i små grupper med 6-8 personer. Det vil være fellesøvelser, individuell oppfølgning, stasjonstrening og bekkenbunnstrening. Før og etter hele treningsperioden tester vi styrke, funksjon og balanse. Dette anbefaler vi for å få full utbytte av treningen og se målbare forandringer.
Kanskje en dag vi tar treningen ut i naturen med barnevogn?
Her på huset har vi stellerom, plass til barnevogn/babybag og matter som babyen kan ligge på mens man trener.
Kvinnene i gruppen, får et tilbud om å bli testet før og etter treningsperioden. Den består av muskeltest og en funksjonstest, som gjøres med Jtech. Jetech er et objektivt, målbart og reproduserbart testutstyr.  Videre tester vi også balansen.  Dette anbefaler vi for at du skal få full utbytte av treningen og se målbare forandringer.   For mer informasjon og påmelding trykk link til MAMMAtrening.

BEKKENLØSNING OG RYGGPLAGER

I graviditeten og i fødsel er det en stor belastning på kvinnekroppen og spesielt bekken ringen og nedre rygg.  Dette er så normalt som det skal være, men noen havner med smerter som ikke går over.  Ved klinikken har vi stor kompetanse på behandling og opptrening for de som har fått symptomgivende bekkenløsning.  Vi setter i sammen et team med manuellterapeut, Bent Brask og/eller Pål Gunnar Olsen, som har stor erfaring rundt bekkenproblemer, Thomas Larsen som spesialiserer seg på rygg/bekken problemer og meg selv som har tatt alle fysioterapikursene for bekken og kvinnerelaterte plager. Dette er kursene med forsker Brit Stuge og manuellterapeut Jan Erik Endresen. Vi får de verst plagede bedre!

AMMING

Når du og barnet har utfordringer med ammingen har det ofte noe med babyen sin kropp og gjøre.  På klinikken jobber Pål Gunnar Olsen og Bent Brask med å bedre babyens leddmobilitet og gir deg informasjon om hva du skal gjøre for å få det til. Når barnet er urolig, gråtete, utilpass eller ikke suger nok kan det være på grunn av babyens kropp.  Brystspreng, brystbetennelse og favorittbryst (det ene blir større en det andre) kan være fordi babyen har låsninger og ubehag i kroppen. (mer info Ammeproblemer)
Verken moderat eller hard fysisk trening har negativ virkning på melkens mengde eller kvalitet. Det er viktig med god stilling i sittende eller liggende når du ammer. Legg nok puter under barnet og få barnet godt nok opp. Pass på bekkenets, ryggen og skuldrenes stilling. Bruk hjelpemidler som ammepute og ryggstøtte. Trener du ekstremt hardt, f.eks intervalltrening opp mot maksimalt kapasitet, har studier vist redusert ph i brystmelken. Melkesyren kan gjøre melken mer sur eller bitter og barnet kan en sjelden gang avvise brystet rett etter trening. Det kan være lurt at du ammer før du skal trene hvis babyen din har reagert på det en gang før.

BEKKENBUNNSMUSKULATUREN, INKONTINES, SMERTER I UNDERLIVET

Opplever du problemer med kontroll av/plager i bekkenbunnen? Fysioterapeuten Marianne på KROMI Mariannehjelper deg!

OpenStax College [CC-BY-3.0 (httpcreativecommons.orglicensesby3.0)], via Wikimedia Commons

Bekkenbunnsmuskulaturen danner «gulvet» i kroppen. Den ligger som et åtte-tall rundt urinrør, skjeden og endetarmen og holder vekten av indre organer. Funksjonen er å lukke og løfte for å unngå lekkasje fra urinrør og endetarmen når du f.eks hoster, nyser, hopper og ler og den påvirker seksuallivet. Funksjonen er også å slappe av ved vannlating og avføring.

Under svangerskap og fødsel blir bekkenbunnsmuskulaturen svekket gjennom hormonpåvirkning og den økende vekten av foster, fostervann og livmor. Ved vaginal fødsel blir muskulaturen kraftig strukket opp mot 3 ganger sin lengde. Det hender også at den revner eller blir klippet for å få barnet ut. En svak bekkenbunnsmuskulatur med lite kontroll kan føre til lekkasje av urin og/eller luft og avføring. Det er vist at 30-40 % av gravide opplever urinlekkasje i løpet av svangerskapet og ca like mange opplever det etter fødsel. Kontrollerte studier har vist at ved regelmessig bekkenbunnstrening reduserer man forekomsten av urinlekkasje under graviditet og etter fødsel. Det er også vist at treningen kan motvirke og påvirke fremfall av livmor og skjedevegger.
Hvordan aktivere bekkenbunn?
Mange er usikre på om de gjør bekkenbunnsøvelser riktig. Du har kanskje hørt at du kan teste bekkenbunnen selv ved og prøve å stoppe urinstrålen på slutten av vannlating. Da skal du kjenne at du klarer å trekke muskulaturen sammen og løfte oppover/innover uten å stramme sete, lår og mage. Dette er bare en test for å kjenne etter hva bekkenbunnsmuskulaturen gjør.  Dette kan være vanskelig for en del å få til. Siden muskulaturen er «skjult» er det også en del som gjør øvelsene feil, ca 30 % gjør det feil. Vi har derfor et tilbud til alle kvinner som ønsker en vurdering av bekkenbunnsmuskulaturens funksjon og styrke.
Hva gjør vi?
Fysioterapeuten undersøker bekkenbunn og gjør vurdering av styrke og funksjon. Det blir informert om bekkenbunn og inkontinens. Vi har tilbud om bevisstgjøring av muskulaturen og trening, evt. med hjelpemiddel (vaginalprobe) som kunden kan få med seg hjem. Denne proben kan kobles til et apparat og måle EMG aktivering vaginalt slik at vi kan kontrollere framgang. Du blir instruert til riktig trening av bekkenbunn og i forskjellige utgangsstillinger. Vi ser også på sammenhengen mellom abdominal pust og bekkenbunnsfunksjon.  Gjennom dette får du sikkerhet for at du gjør det riktig.  Det er mange som tror de gjør det riktig.  Dette er det viktig å ha velfungerende damer!!

Her er en gratis treningsvideo, hvor fokuset er på trening av bekkenbunnsmuskulatur og i samband med kjernemuskulatur. Videoen er utviklet av professor Kari Bø ved Norges Idrettshøyskole.
Link www.corewellness.no
Du kan også lese mer om bekkenbunnen på: www.bekkenbunnen.no

Kilder:
Bø K, Pelvic floor muscle training is effective in treatment of female stress urinary incontinence, but how does it work? Review article, Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct 2004; Mar-Apr; 15(2):76-84
Bø K, Tren deg tett! Tidsskr Nor Lægefor 2000;120:3583-9
Bø K, Talseth T, Vinsnes A, Randomized controlled trial on the effect of pelvic floor muscle training on quality of life and sexual problems in genuine stress incontinent women Acta Obstet Gynecol Scand. 2000 Jul;79(7):598-603
Mørkved S, Urinary incontinence during pregnancy and after delivery: effect of pelvic floor muscle training in prevention and treatment, Doktoravhandling 2003, NTNU Trondheim[/fusion_text]